Wetenswaardigheden over trance

7 Wetenswaardigheden over trance

Trance klinkt al gauw wat ongebruikelijk. Toch is het net zo alledaags als slapen en net zo krachtig als geconcentreerd redeneren. Deze wetenswaardigheden over trance geven je een frisse kijk op dit zinvolle menselijke vermogen.

1. Trance is een natuurlijk verschijnsel.

Iedereen raakt dagelijks meermaals in trance, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een spannend boek, dagdromen of op een schrikmoment.

2. In trance staat de geest sterker open voor ideeën en suggesties.

Veel belangrijke ontdekkingen en uitvindingen worden gedaan in trance, bijvoorbeeld wanneer je ontspannen in bad ligt met je ogen dicht (Archimedes) of onder een boom zit te doezelen (Newton).

briljante ontdekkingen

3. Tijdens trance produceren de hersenen voornamelijk Thèta-golven.

Thèta-golven (4 – 8 Hz) komen bij kinderen veel meer voor dan bij volwassenen.

4. Een productief trancemoment is het moment tussen slapen en wakker worden.

Het kan daarom de moeite waard zijn vroeg naar bed te gaan zodat je voor de wekker wakker wordt.

5. Hypnose is bewust opgeroepen trance.

Ook meditatie, mindfulness, NLP en EMDR maken gebruik van de positieve aspecten van trance.

6. Kinderen zijn sterk trancegevoelig.

Bij het volwassen worden verliezen we in meer of mindere mate dit vermogen. Het is kost veel geduld dit als volwassene (opnieuw) aan te leren.

7. Zintuiglijke ervaringen en tijdsbeleving kunnen tijdens trance vervormen.

Zo merk je wellicht helemaal niet dat er iemand iets zegt, maar schrik je heviger dan normaal van een hard geluid.

 

Eureka!

Hypnotherapie zet trance bewust in als middel om je in contact te brengen met je onbewuste creatieve vermogens. Niet zelden ontdekken cliënten in trance oplossingen voor hun hulpvragen die erg eenvoudig, voor-de-hand-liggend en vanzelfsprekend zijn. Toch konden ze deze oplossingen niet bedenken, omdat ons bewustzijn functioneert volgens vaste patronen. Het lukt ons daardoor niet gemakkelijk om buiten kaders te denken. Pas wanneer we in trance raken, komen we in contact met ons onderbewustzijn en blijken antwoorden soms opmerkelijk eenvoudig. Dan zeg je net als anderen na een sessie: ‘Had ik dìt maar 20 jaar eerder geweten!’

Benieuwd hoe jij trance kunt gebruiken om ingewikkelde vraagstukken of belemmerende gevoelens op te lossen? Ik denk graag met je mee.