Als je je benauwd voelt: 5 tips
Het kan heel naar zijn als je je benauwd voelt. Er kan een duidelijke oorzaak zijn, zoals verkoudheid, astma of bronchitis. Het kan ook dat er geen logische verklaring is. In dat geval heeft een gevoel van benauwdheid meestal te maken met spanningen.
Hier zijn 5 tips.
1. Sluit een lichamelijke oorzaak uit als je je benauwd voelt
Bij lichamelijke klachten – zoals een gevoel van benauwdheid – is het verstandig even te overleggen met je huisarts. Er kan natuurlijk een lichamelijke oorzaak zijn. Dat kan ernstig zijn, of heel onschuldig. Beter een keer te vaak naar je huisarts, dan een keer te weinig.
2. Noteer op welke momenten je je benauwd voelt
Door het zo bewust te registreren kan het je opvallen dat er een samenhang is met wat je doet, voelt of denkt.
3. Bedenk dat benauwdheid op zich niet erg is
Het is vervelend, niet ernstig. Als de benauwdheid heel sterk wordt, zou het kunnen dat het zich uit als hyperventilatie. Probeer je dan voor de geest te houden dat een aanval van hyperventilatie vaak leidt tot een uitbarsting van emoties, zoals een intense huilbui. Op die manier voer je veel spanning af. Er zijn zelfs therapievormen waarbij opzettelijk hyperventilatie wordt opgewekt om tot een catharsis te komen. Misschien biedt die gedachte je wat troost: het is onprettig, maar niet zinloos.
4. Praat over je zorgen
Niet voor niets zeggen we dat praten ‘oplucht’. Het geeft ons letterlijk het gevoel dat we meer lucht krijgen als we ‘ons hart luchten’.
5. Neem het signaal serieus
Als je je benauwd voelt is dat een signaal dat er iets mis is. Als je een lichamelijk probleem hebt uitgesloten weet je dat er een ander probleem is. Is er iets waar je tegenop ziet? Een besluit waaraan je twijfelt? Een gevoel van onrecht? Je lijf geeft je een signaal. De benauwdheid is niet erg, maar neem de oorzaak van je spanningen wel serieus. Anders zal je lijf je andere signalen gaan geven, die misschien nog minder prettig zijn.