Waardering voor jezelf

 

We leven in een maatschappij waarin het erg belangrijk is wat mensen van je vinden. Als anderen je niet waarderen, heb je het bepaald niet gemakkelijk. Zakelijk zul je geen succes hebben. Je privéleven kan een tantaluskwelling worden. Zonder waardering wordt het leven al gauw een worsteling. Negativiteit, vermoeidheid en somberheid krijgen dan vrij spel.

Om deze waardering te krijgen, leggen we de lat voor onszelf vaak hoog. En in ons streven te voldoen aan alle hoop en verwachtingen, verliezen we soms onze milde kijk op onszelf. In de hoop onze doelen te bereiken of verwachtingen waar te maken, vergeten we soms aandacht te besteden aan de stappen die we hiervoor zetten.

Waardering voor jezelf zelfwaardering

Ook als je een doel niet haalt, kun je immers veel moeite gedaan hebben. Ook als je de verkeerde taken hebt  aangepakt, kun je je best gedaan hebben. En al zijn er anderen die veel beter zijn dan jij, toch kan je bijdrage waardevol zijn. Hoeveel je ook níét bereikt, er zijn resultaten die je wèl hebt behaald.

Als je waardering van de mensen om je heen krijgt, maakt dat het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer. Of als je compassie, begrip of respect ontvangt. Maar of je die erkenning en affectie van anderen krijgt of niet, één ding is onmisbaar voor je geluk: waardering voor jezelf.

Zelfcompassie, zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn de fundering die ervoor zorgt dat je overeind blijft, energie hebt, succesvol en gelukkig bent. Sta jij nog recht op je fundament?

Een gezonde waardering voor jezelf is tegelijk realistisch en liefdevol. Zo kun je jezelf steunen op momenten dat je heel goed bezig bent. En ook op momenten dat je eigenlijk vindt dat je tekort schiet. Met waardering voor je pogingen of je intenties.

Waardeer jij jezelf voor wat je waard bent?

Ik help je graag je zelfwaardering te verbeteren.