Ontspanning


Ontspanning, het is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe harder je je best doet, hoe minder je ontspant! Wat zijn nou effectieve en gezonde manieren om te ontspannen?

 

Medicatie kan soms een oplossing zijn. Een glas wijn of bier op zijn tijd helpt voor sommige mensen ook, maar over het algemeen zijn dit niet de oplossingen die de voorkeur verdienen. Gelukkig zijn er ook veel gezonde vormen van ontspanning. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren; wat voor een ander werkt, hoeft voor jou nog niet te werken.

Gezonde vormen van ontspanning

Hier zijn 10 gezonde vormen van ontspanning:

Aandacht

Richt je aandacht helemaal op één lichaamsdeel en laat hieruit zoveel mogelijk spanning wegstromen. Zo kun je stukje voor stukje je hele lichaam afgaan, tot je ieder deel van je lijf hebt gehad.

 

Ademen

Je kunt je ook concentreren op je ademhaling om te ontspannen. Gewoon waarnemen hoe je adem vanzelf gaat, zonder daar iets aan te willen veranderen. Of je adem juist bewust sturen, bijvoorbeeld door voor je uitademing meer tijd te nemen dan voor je inademing, tot wel drie keer zoveel.

 

Imaginatie

Je voorstellen dat je op een rustige, fijne plek bent waar je niets hoeft kan ook heel ontspannend werken, zowel lichamelijk als geestelijk. Stel je maar voor dat je in de zwoele avondbries naar de zonsondergang kijkt, terwijl golfjes zacht om je voeten spoelen. Mmm….

 

Spanning en ontspanning

Het klinkt tegenstrijdig, maar het aanspannen van je spieren kan je helpen om ze daarna beter te ontspannen. Span maar eens even alle spieren in je hand sterk aan en laat ze daarna weer los. Waarschijnlijk is die hand nu meer ontspannen dan wanneer je simpelweg alle spanning eruit probeert te laten verdwijnen.

 

Inspannende ontspanning

Dat weten we eigenlijk allemaal wel: als je je op een prettige manier inspant, voel je je daarna meestal prettig ontspannen. Geen wonder dat er zoveel sportverenigingen zijn!

 

Lachen

Niets werkt zo ontspannend als lachen! Lachen vermindert het niveau van de stresshormonen in het lichaam aanzienlijk. Als je collega’s, vrienden of gezinsleden hebt met humor, ben je een gezegend mens.

 

Focus

Je hoofd leeg maken kun je bereiken door je helemaal te richten op één gedachte, één voorwerp of één woord. Dat is de kracht van het gebruik van mantra’s bij meditatie en dat zorgt er ook voor dat we kunnen slapen als we schaapjes tellen.

 

Eenheid

Je voorstellen dat je één geheel vormt met alles en iedereen om je heen kan een krachtige manier zijn om te ontspannen. Je bent dan een klein onderdeeltje van de mensheid, de wereld of de kosmos – een kloppend geheel – en dat je er bent is eigenlijk al genoeg.

 

Aanraking

Lichamelijk contact kan heel ontspannend werken: een arm om je heen, iemand die je hand vasthoudt, een klopje op de schouder en ja, natuurlijk ook seks!

 

Contact als ontspanning

De verbinding ervaren met iemand die je graag mag is heel ontspannend. Even bijpraten, samen iets ondernemen of gewoon weten dat iemand in de buurt is kan een wereld van verschil maken.

Zoveel mensen, zoveel manieren om te komen tot ontspanning. Herken jij tussen deze 10 manieren er die voor jou persoonlijk goed werken? Doe daar dan je voordeel mee!

Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik leer je graag hoe jij tot diepe ontspanning komt, met of zonder het gebruik van trance.