Drie manieren om de relatie met een demente ouder te verbeteren

3 Manieren om de relatie met een demente ouder te verbeteren

Kinderen van demente ouders besteden vaak veel zorg aan vader of moeder; soms meer dan ooit tevoren. Toch is het steeds minder mogelijk samen te praten over de relatie. Vader of moeder wordt afhankelijk. De rollen draaien om. Voor beiden kan dit verwarrend en pijnlijk zijn. Het gaat gepaard met gevoelens van verlies en soms frustratie of angst, zowel voor de ouder, als ook voor het kind.

‘Had ik vroeger maar…’ 

 

Je ouder lijkt ver weg en moeilijk bereikbaar, zelfs wanneer je meer tijd in de relatie steekt dan ooit. Je zou zo graag hierover samen praten; vertellen hoe dit voor je is; praten over de veranderingen en wat dat met jullie doet. Je beziet jullie relatie anders dan vroeger. Je denkt misschien: ‘Had ik vroeger maar…’ Je wilt het beste maken van de tijd die je samen hebt en je zou wellicht graag de relatie met je ouder verbeteren.

Binnen de relatie met een demente ouder ben je zuinig op wat er nog over is

Vaak hebben mensen het idee dat ze een relatie alleen kunnen verbeteren door gezamenlijk een traject in te gaan. Ze zetten niet de stap, omdat ze denken:  ‘Ik kan het nou eenmaal niet alléén.’

Voor al deze mensen is er goed nieuws: je kunt in je ééntje een relatie ingrijpend verbeteren. Ook met bijvoorbeeld een demente ouder.

 

Fijner voor mij; fijner voor mijn ouder

In mijn praktijk heb ik de afgelopen jaren talloze mensen geholpen eenzijdig hun relaties te verbeteren. Graag deel ik 3 manieren met je die je kunt toepassen voor het verbeteren van je relatie met een demente ouder.

  • Neutraliseer oude pijn uit de ouder-kindrelatie – zowel uit het recente als uit het verre verleden
  • Jullie relatie wordt nooit meer zoals hij was. Tegelijk is het mogelijk dat de relatie even goed of zelfs beter wordt dan hij ooit was. Sta open voor deze mogelijkheid.
  • Wees benieuwd naar je ouder en wat er in hem of haar omgaat. Treed je ouder tegemoet alsof je een nieuw persoon ontmoet en laat je verrassen.

Eenzijdig Relaties Verbeteren kan je helpen positiever te denken èn te voelen over jullie relatie, zodat je het ook werkelijk anders gaat ervaren. Ook je ouder krijgt hierdoor de kans zich anders op te stellen.  Je kunt als het ware de relatie resetten.

Voor jouzelf, maar ook voor je ouder heeft dit grote voordelen. Er kan – ondanks de verminderende mentale vermogens – meer wederzijdse genegenheid ontstaan. Samen zijn wordt prettiger en waardevoller. Het contact wordt intenser, ook als je geen woorden gebruikt. Je ervaart de voldoening  van het zijn van een gewaardeerde zoon of dochter.