Sceptisch tegenover hypnotherapie

Sceptisch tegenover hypnotherapie en zelfcompassie
Cliënt, 76 jaar
Sceptisch tegenover hypnotherapie
Wij zijn heel nuchter en ik stond best sceptisch tegenover hypnotherapie.

“Wij zijn heel nuchter en ik stond best sceptisch tegenover hypnotherapie in het begin. Maar ik ben er heel erg tevreden over. Verrassend dat ik zo rustig en stil kon liggen en er toch steeds met mijn aandacht bij zijn. Dat ken ik helemaal niet van mezelf. Heel fijn om eindelijk rust te kunnen ervaren.

Het heeft me verbaasd dat ik me met hypnotherapie ècht heb kunnen overgeven en dat het voor mij heeft gewerkt. Ik ben echt veranderd. Mijn leven, ikzelf, mijn gedachten, mijn lichaam, het is rustiger geworden. In alles.”

Veel mensen vinden hypnose maar een zweverig fenomeen. Maar ze lopen met een lichamelijke of geestelijke klacht waar ze maar niet vanaf komen. Dan vragen ze zich af of hypnotherapie misschien toch hetgeen is wat ze eindelijk van hun probleem af kan helpen. Maar als nuchtere Hollanders zijn we natuurlijk wel kritisch en nemen we niet zomaar allerlei onzin aan. Er wordt terughoudend en (soms terecht) sceptisch gekeken naar zweverige behandelvormen.

Ook helpt het niet als toneelhypnotiseurs hypnose voorstellen als iets magisch, waarbij je willoos ondergaat wat de hypnotiseur wil. Iets waardoor je de controle verliest. Iets wat je overkomt. Hypnose is simpelweg het uitnodigen van trance. Doe je dit bij jezelf, dan spreken we van zelfhypnose. Help je een ander in trance te raken, dan spreken we van hypnose.

Sommige mensen staan zó sceptisch tegenover hypnose dat ze geloven dat het niet bestaat. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de hersenactiviteit meten, en daardoor het verschil meten tussen onze wakkere denkstand, hypnose (trance) en slaap.

Hypnose is niet magisch en niet spectaculair, maar heel gewoon. Best saai, eigenlijk. We maken allemaal elke dag trance mee, net zoals we allemaal elke dag slapen en wakker worden. Denk aan dagdromen, de tijd even vergeten of plotseling merken dat je al op je bestemming bent aangekomen. Dit zijn allemaal momenten waarop je in trance bent.

Heel gewoon dus, maar ook speciaal. Want ons denkvermogen werkt wezenlijk anders wanneer we in trance zijn. We zijn veel creatiever. Daardoor biedt hypnotherapie mogelijke oplossingen voor je probleem die je op andere manieren simpelweg niet kùnt bedenken.

Sta jij ook sceptisch tegenover hypnotherapie? Vraag gerust om een kosteloos kennismakingsgesprek om van gedachten te wisselen. Dit is geheel vrijblijvend!