Neurotische tics verminderen

Met therapie neurotische tics verminderen

Neurotische tics verminderen kan voor sommige mensen een jarenlang proces zijn, maar er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen bij het beheersen en minimaliseren ervan. Hier zijn drie benaderingen die nuttig kunnen zijn:

1 Neurotische tics verminderen is vakwerk

Overleg met een zorgverlener, zoals een psychiater, psycholoog, neuroloog of hypnotherapeut. De neuroloog kan een lichamelijke oorzaak uitsluiten. De psychiater of hypnotherapeut kan waardevolle therapeutische begeleiding en ondersteuning bieden. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het begrijpen en behandelen van aandoeningen als tics en kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan met als doel neurotische tics verminderen. Ze kunnen therapeutische interventies toepassen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), het ontdekken van de oorsprong en het nut van tics met hypnotherapie, en het zoeken naar alternatieven voor de tics in het onbewuste, gedragstraining om gewoontes af te leren of medicatie, afhankelijk van de ernst en onderliggende oorzaken van de tics.

2 Verminder je spanning

Stress en angst zijn veelal de oorzaak van neurotische tics. Het toepassen van effectieve stressreductie kan dus nuttig zijn. Een hypnotherapeut kan je intens leren ontspannen. ‘Hypnotherapie-light’ zoals mindfulness-meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of progressieve spierontspanning kan je ontspanning ook al bevorderen en het algehele stressniveau verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet dragen uiteraard ook bij aan je algehele welzijn. Daardoor kan een gezonde levensstijl ook bijdragen aan het beheersen van stress.

3 Identificeer het nut van je tics en vind een alternatief met minder nadelen

Het identificeren van triggers die neurotische tics verergeren en het begrijpen van de functie van je tics kan helpen bij het verminderen van hun frequentie. Je kunt een tic-dagboek bijhouden om gevallen waarin tics optreden vast te leggen. Probeer patronen of triggers zoals drukte, specifieke taken, bepaalde personen, omgevingen of situaties te identificeren. Zodra je deze triggers hebt geïdentificeerd, kun je samen met je zorgverlener alternatief gedrag (copingstrategieën) ontwikkelen. Dit kunnen afleidingstechnieken zijn, zoals een hobby beoefenen of je concentreren op een specifieke taak, of ontspanningsoefeningen doen tijdens uitdagende perioden. Zolang je echter niet helemaal helder hebt wat de aanjager is van je tics, zal het je energie blijven kosten ze te onderdrukken.

Wil je leven alsof je nooit tics hebt gehad? Dan is het nodig te ontdekken waarom je de tics onbewust doet. Hierover kan een hypnotherapeut je helpen antwoorden te krijgen van je onbewuste. De tics ontstaan namelijk vanuit een onbewust proces, waarop je met je bewuste denken weinig invloed kunt uitoefenen.

Vanuit je onbewuste kun je neurotische tics verminderen

Neurotische tics verminderen is dan ook een kwestie van goed overleg met je onbewuste. Zodra je hun oorsprong en functie gaat begrijpen, zul je ontdekken dat ze eigenlijk iets waardevols voor je mogelijk maken. Maar ze doen dat op een manier waar je helemaal niet blij mee bent. Tegelijk baal je natuurlijk van die tics. Kon je onbewuste datzelfde nou maar bereiken met iets anders dan tics… Iets waar niet zoveel nadelen aan zouden zitten…

Met een paar hypnotherapeutische sessies leer je intens te ontspannen en actuele stressoren te verminderen. Met enkele sessies daarna krijg je inzicht in de oorsprong en bedoeling van je tics. Je ontdekt samen met de hypnotherapeut wat je onbewust probeert te bereiken als je je tics doet. En wat je ook zou kunnen doen om datzelfde te bereiken zonder tics. Vervolgens ga je aan de slag om de oorsprong van je tics aan te pakken.

Misschien zijn er nare ervaringen die je nog steeds onbewust belemmeren. Dat kunnen voorvallen zijn van kort of lang geleden. Wellicht zijn het zelfs momenten uit je jeugd, die je je niet eens meer bewust kunt herinneren. Of er zijn sterke negatieve gedachten over jezelf. Mogelijk is er een reeks automatische gedachten, herinneringen of vrezen die jouw tics het startsein geven. Onder hypnose neem je deze oorzaken weg onder begeleiding van je therapeut. Neurotische tics verminderen doe je vanuit hun oorsprong: je onbewuste.

Hoe vind ik een goede hypnotherapeut?

Vergeet niet dat het belangrijk is om een betrouwbare en kundige hypnotherapeut te raadplegen. Niet iedereen die zich hypnotherapeut noemt, heeft werkelijk een opleiding hypnotherapie gevolgd. Hypnotherapie is een 4-jarige opleiding op HBO-niveau. Een goed opgeleide hypnotherapeut wordt door verzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket.

Het is altijd verstandig bij tics een neuroloog te raadplegen. Deze kan nagaan of er een lichamelijke verklaring is voor je tics. In de meeste gevallen zijn tics een uiting van spanning. De hypnotherapeut kan je helpen je probleem bij de oorsprong aan te pakken. Zij kan je toestand volledig beoordelen en je adviseren over de behandeling. Tics zijn een vorm van onbewust gedrag.

Laat een deskundige hypnotherapeut je bijstaan en wees gerust: als je het serieus neemt, kun je je neurotische tics verminderen.

Vraag gerust een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek aan. Neem hier contact op.