Waardering van jezelf

 

We leven in een maatschappij waarin het erg belangrijk is wat mensen van je vinden. Als anderen je niet waarderen, heb je het bepaald niet gemakkelijk. Zakelijk zul je geen succes hebben. Je privéleven kan een tantaluskwelling worden. Zonder waardering wordt het leven al gauw een worsteling. Negativiteit, vermoeidheid en somberheid krijgen dan vrij spel.

Om deze waardering te krijgen, leggen we de lat voor onszelf vaak hoog. En in ons streven te voldoen aan alle hoop en verwachtingen, verliezen we soms onze milde kijk op onszelf. In de hoop onze doelen te bereiken of verwachtingen waar te maken, vergeten we soms aandacht te besteden aan de stappen die we hiervoor zetten.

Ook als je een doel niet haalt, kun je immers veel moeite gedaan hebben. Ook als je de verkeerde taken hebt  aangepakt, kun je je best gedaan hebben. En al zijn er anderen die veel beter zijn dan jij, toch kan je bijdrage waardevol zijn. Hoeveel je ook níét bereikt, er zijn resultaten die je wèl hebt behaald.

Als je waardering van de mensen om je heen krijgt, maakt dat het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer. Of als je compassie, begrip of respect ontvangt. Maar of je die erkenning en affectie van anderen krijgt of niet, het is onmisbaar voor je geluk dat je in ieder geval jezelf waardeert.

Zelfcompassie, zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn de fundering die ervoor zorgt dat je overeind blijft, energie hebt, succesvol en gelukkig bent. Sta jij nog recht op je fundament?

Waardeer jij jezelf voor wat je waard bent?